سناریوی جدید برای هرمز؛ مذاکره بر سر «هزینه خدمات دریایی» در ازای آتش‌بس

اکسیوس عنوان داشت قطر، مصر، پاکستان و سایر میانجی‌های منطقه‌ای، طرحی را برای آتش‌بس ۱۰ روزه به آمریکا و ایران ارائه کرده‌اند تا در طول آتش‌بس ۱۰ روزه، تهران و واشنگتن در مورد یک ترتیب بلند مدت برای عبور و مرور از تنگه، مذاکره خواهند کرد و یکی از گزینه‌ها به ایران اجازه می‌دهد تا «هزینه‌های خدمات معقول» را برای امنیت دریایی، حفاظت از محیط زیست و سایر خدمات دریافت کند.

به گزارش تحریریه، اکسیوس مدعی شد: ترامپ هنوز تصمیمی نگرفته است. اما مقامات معتقدند که چند روز آینده تعیین‌کننده خواهد بود که کدام مسیر غالب می‌شود، و جای کمی برای درگیری فرسایشی و بی‌پایان کنونی که خلیج‌فارس را فلج کرده است، باقی مانده است.

رئیس‌جمهور ترامپ به یک دوراهی تعیین‌کننده در جنگ ایران نزدیک می‌شود، به‌گونه‌ای که مقامات آمریکایی و اسرائیلی تنها دو سناریوی پایانی قابل‌اجرا را تصور می‌کنند:

گزینه اول: پیگیری یک آتش‌بس ۱۰ روزه جدید با هدف بازگشایی تنگه هرمز.

گزینه دوم: راه‌اندازی یک کارزار نظامی مشترک و عظیم با اسرائیل برای وادار کردن تهران به تسلیم.

دلیل اهمیت: ترامپ هنوز تصمیمی نگرفته است. اما مقامات معتقدند که چند روز آینده تعیین‌کننده خواهد بود که کدام مسیر غالب می‌شود، و جای کمی برای درگیری فرسایشی و بی‌پایان کنونی که خلیج‌فارس را فلج کرده است، باقی مانده است.

در رأس اخبار: قطر، مصر، پاکستان و سایر میانجی‌های منطقه‌ای، طرحی را برای آتش‌بس ۱۰ روزه به ایالات متحده و ایران ارائه کرده‌اند،

دولت ترامپ در حال بررسی این طرح است و از اسرائیل خواسته است از اقداماتی که می‌تواند پنجره دیپلماتیک را ببندد، خودداری کند، مقامات آمریکایی می‌گویند.

اما واشنگتن هم‌زمان خود را برای شکست مذاکرات آماده می‌کند. ارتش آمریکا در روزهای اخیر ده‌ها فروند جنگنده و هواپیمای سوخت‌رسان به منطقه اعزام کرده است و نیروهای مورد نیاز برای یک تشدید تنش بزرگ را جمع‌آوری می‌کند.

منابع اسرائیلی می‌گویند که ارتش اسرائیل در حالت آماده‌باش بالا قرار دارد و برای گسترش احتمالی جنگ به یک کارزار هماهنگ و تمام‌عیار در عرض چند روز آماده می‌شود.

تصویر بزرگ: ده شب متوالی از بمباران آمریکا نتوانسته است چنگال ایران را بر تنگه هرمز بشکند و ترامپ را عمیق‌تر به جنگی کشانده است که او بارها اعلام پیروزی در آن کرده است.

دست‌کم سه نظامی آمریکایی در درگیری‌های تازه جان باخته‌اند. ترامپ روز دوشنبه گفت که به پنتاگون دستور داده است ایران را «چندین برابر» بابت هر مرگ آمریکایی هزینه‌گران کند.

قیمت نفت در این آخر هفته به‌طور موقت از مرز ۹۰ دلار در هر بشکه عبور کرد، زیرا ایران حملات خود را به کشتی‌های تجاری و زیرساخت‌های خلیج‌فارس گسترش داد. قیمت بنزین دوباره در حال افزایش است که به واکنش منفی داخلی به جنگی که از پیش نامحبوب بوده است، دامن می‌زند.

نگاهی به جزئیات: میانجی‌های منطقه‌ای بار دیگر در تلاش هستند تا چرخه تلافی‌جویی‌هایی را که با هر حمله جدید مرگبارتر، پرهزینه‌تر و مهارناپذیرتر می‌شود، متوقف کنند.

طرح جدید آتش‌بس، توقف درگیری‌ها، بازگشایی مسیرهای کشتیرانی در تنگه هرمز و فرصت دادن به واشنگتن و تهران برای نجات تفاهم‌نامه (MOU) در حال فروپاشی‌شان را پیشنهاد می‌کند.

یکی از منابع منطقه‌ای گفت، «ما به آمریکا و ایران گفتیم که یک دوره تنش‌زدایی را پیشنهاد می‌کنیم»

وضعیت موجود: نه ترامپ و نه ایران این طرح را نپذیرفته‌اند و به نظر می‌رسد هر دو طرف مصمم هستند که پیش از تعهد به آتش‌بس، از طریق حملات بیشتر، اهرم فشار خود را افزایش دهند.

در همین حال، انصارالله یمن، محاصره دریایی بنادر عربستان را اعلام کردند و جبهه دیگری را علیه زیرساخت‌های انرژی و مسیرهای کشتیرانی خلیج‌فارس گشودند.

پشت پرده: منابع منطقه‌ای می‌گویند که میانجی‌ها در تلاش هستند تا بر اساس طرحی که در ۱۱ ژوئیه در مسقط توسط عمان، ایران و قطر مورد بحث قرار گرفت، پیشرفت ایجاد کنند، زمانی که آمریکا از تهران خواست به‌طور عمومی متعهد شود که تنگه هرمز را باز نگه دارد.

آن مذاکرات بدون توافق به پایان رسید.

این طرح، بازگشایی کامل هر دو مسیر کشتیرانی هرمز را پیشنهاد می‌کند: مسیر جنوبی از طریق آب‌های عمان، عاری از حملات ایران، و مسیر شمالی از طریق آب‌های ایران، عاری از محاصره آمریکا.

در طول آتش‌بس ۱۰ روزه، آمریکا و ایران در مورد یک ترتیب بلندمدت برای حاکم بر عبور و مرور از تنگه مذاکره خواهند کرد.

به گفته یک منبع منطقه‌ای، یکی از گزینه‌ها به ایران اجازه می‌دهد تا «هزینه‌های خدمات معقول» را برای امنیت دریایی، حفاظت از محیط زیست و سایر خدمات دریافت کند.

این منبع به تنگه مالاکا — جایی که مالزی، اندونزی و سنگاپور به جای یک عوارض عبور کلی، برای خدمات خاص از کشتی‌ها هزینه دریافت می‌کنند — به عنوان یک مدل احتمالی اشاره کرد.

ایده دیگر این است که هزینه‌ها به صندوق مشترکی با مشارکت سازمان بین‌المللی دریانوردی واریز شود.

مقامات درگیر در میانجی‌گری شامل محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر؛ علی الثوادی، فرستاده قطر؛ فیلد مارشال عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان؛ بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر؛ و بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان هستند.

نکته جالب: یکی از منابع منطقه‌ای مدعی شد که تلاش برای آتش‌بس روز شنبه در حال افزایش بود، قبل از اینکه یک حمله موشکی ایران در اردن حداقل دو نظامی آمریکایی را بکشد و واشنگتن را به عقب‌نشینی وادار کند.

یک مقام ارشد آمریکایی تأیید کرد که مذاکرات ادامه دارد، اما گفت که ترامپ هنوز تلافی‌جویی را به پایان نرسانده است.

نکات قابل مشاهده: مشخص نیست که ترامپ به‌طور کامل از چارچوب آتش‌بس مطلع شده باشد — یا اینکه او یک آتش‌بس موقت دیگر را بدون یک مسیر روشن به سمت یک توافق پایدار بپذیرد.

منبع: انتخاب

پایان/

۳۰ تیر ۱۴۰۵ - ۲۰:۰۰
کد مطلب: 35450

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =